Biografie

 

De band: COLONEL HAMMOND’S FOUR

Al vanaf 1965 is deze, van oorsprong Arnhemse amusementsband, in de wijde regio bekend geweest onder de naam het Hammond’s Trio, Hammond Five of Hammond’s Four. Zij speelden met veel succes op bruiloften en partijen, maar sinds 1997 is er meer. In dat jaar werden in Winterswijk, door de plaatselijke schietvereniging “Mercurius-75”, plannen gemaakt voor het organiseren van een western weekend. Deze werden in diverse plaatsen in binnen- en buitenland georganiseerd met zwartkruit schietwedstrijden, westerncamping en uiteraard ook een feestavond. Hans Venneman, lid van deze schietvereniging en tevens de countryfreak van de band, werd gevraagd om deze feestavond samen met de band muzikaal in te vullen. Binnen de band hoefde er niet lang overlegd te worden over dit voorstel omdat het countrygevoel ook bij de andere leden (Hans Bongers, Aad van Stijn en Rien Coenraads) in ruime mate aanwezig was. Al jaren stonden er veel op het repertoire van de band.

Toen de beslissing eenmaal genomen was moest er natuurlijk ook een countrynaam bedacht worden. Aangezien “Hammond” toch een redelijk veelvuldig voorkomende naam is in de U.S.A. ging Rien op het internet zoeken in de geschiedenis van de Amerikaanse burgeroorlog. Hij ontdekte een zekere “John Hammond”. Deze John Hammond bleek een kolonel te zijn geweest in “the Northern Army”. Tijdens een van de vele veldslagen wist hij, met slechts enkele manschappen, dusdanig stand te houden tegenover de zuiderlingen dat dit verstrekkende gevolgen had voor het verdere verloop van de oorlog. Een memorabel feit dus en…..… de naam voor de countryband was gevonden.

COLONEL HAMMOND’S FOUR

De naam was er, het eerste optreden geboekt, dus moest er flink gerepeteerd worden om het repertoire voor een avondvullend programma bij elkaar te krijgen. Er werd gezocht en kritisch gekeken naar nieuwe songs, want de band wilde allerlei stijlen kunnen bieden zoals moderne country-music, classics, cajun en tex-mex. De zangpartijen konden gevarieerd ingevuld worden omdat Colonel Hammond’s Four drie volwaardige vocalisten kent en een vierde man die zich op dit vlak ook af en toe laat horen.

Na het eerste optreden stond de toekomst van Colonel Hammond’s Four vast. De avond was 100% geslaagd, het volgende optreden vastgezet en de country music had de band zo in de ban dat men besloot op deze ingeslagen weg door te gaan.

Nadat bekend werd dat amusementsband "Hammond's Four" nu ook als countryband te boeken was, werden ze door enkele aanstaande bruidsparen benaderd met het verzoek hun bruiloftsfeest in countrysfeer te verzorgen. Door hun achtergrond als amusementsband en de nieuw ontwikkelde stijl bleek het mogelijk om op zo'n avond zowel de linedancers als ook de overige feestvierders op hun wenken te bedienen. Na enkele jaren heeft Colonel Hammond’s Four echter besloten deze formule los te laten. De vele aanvragen voor country-linedance avonden, countryfestivals en zelfs akoestische optredens maakten het onmogelijk om het amusementsrepertoire erbij te houden.

Tussen 2000 en voorjaar 2002 heeft Rien Coenraads, in verband met drukke werkzaamheden, niet meegespeeld met Colonel Hammond’s Four. Vandaar dat hij niet te horen is op de eerste cd van de band.

In 2000 kwam er op verzoek van de fans de eerste cd met de titel “Live”, volledig opgenomen in eigen beheer. In 2003 werd een nieuwe cd op de markt gebracht. Deze tweede cd, “Movin’On” genaamd, is opgenomen in de studio van Starsound Productions te Oss. De cd werd opgedragen aan de fans, die al een aantal jaren Colonel Hammond’s Four volgden naar alle optredens. Zij beleefden en beleven nog steeds veel plezier aan het luisteren naar, en het dansen op de muziek van Colonel Hammond’s Four.

In de zomer van dat zelfde jaar werd door een aantal fans van Colonel Hammond’s Four het idee geopperd om een fanclub te beginnen, want zij vonden dat de jongens dit verdienden. Op 20 december 2003 werd er een enquête gehouden of er belangstelling bestond voor oprichting/lidmaatschap van een fanclub. Bij 50 aanmeldingen of meer zou de fanclub een feit zijn. Gelijk de eerste avond waren er al 68 aanmeldingen. Het eerste officiële lid was niemand minder dan Ruud Hermans, geen onbekende binnen de country- en radiowereld. Op verzoek van Colonel Hammond’s Four is vanaf de oprichting de fanclub omgedoopt tot FRIENDSCLUB.

Friends will be Friends in good en bad times.

Na de successen van “Movin’On” volgden nog meer mijlpalen. Eind 2003 heeft Colonel Hammond’s Four een volledig akoestisch optreden verzorgd in het Filmhuis te Zevenaar. Met groot succes. Het theater was volledig uitverkocht. De band wordt uitgenodigd op grote landelijke festivals, zoals bijvoorbeeld de Western Experiences. Ze worden gevraagd als support act bij cd-presentaties van bekende collega’s uit de country scène. Ook is de band af en toe live te beluisteren via lokale en regionale radiozenders. Daarnaast is Hans Venneman (Sven), naast zijn optreden als zanger/gitarist in de band, een graag geziene performer op singer/songwriterevenementen. Kortom genoeg reden om een derde cd, “Closer Still” op te nemen, wederom in de Starsound studio te Oss. Aan deze cd werkte Dick van Altena (voorman van Major Dundee) mee door speciaal hiervoor een nummer te schrijven. Ook staan er, net als op de eerdere cd’s, enkele eigen nummers op, geschreven door Hans Venneman. “Closer Still” heeft voor de band een drietal betekenissen. De belangrijkste is wel dat de band “Closer Still” bij zijn friends staat. De tweede omdat er een aantal wensen in vervulling is gegaan. En de band komt “Closer Still” bij al hetgeen zij graag wilden en nog steeds willen bereiken.

“Between The Lines”, uitgebracht in 2006, kent, naast een aantal nummers van Hans Venneman, ook een eigen nummer van Aad van Stijn.

Colonel Hammond’s Four heeft door de jaren heen een aantal nummers gespeeld die geschreven zijn door Hans Venneman. In 2006 was ook voor hem de tijd rijp om een solo cd op te nemen. “Awfully Proud” is de naam van de cd die alleen maar eigen nummers van Hans bevat.

In juni 2007 bestond de band 10 jaar als countryband.

Hoewel Colonel Hammond’s Four al die jaren als viertal heeft opgetreden is er altijd een wens geweest naar een extra gitarist. De combinatie leadgitarist en solozanger in een persoon, Hans Venneman, is een zware combinatie die je zelfs bij de professionele bands niet vaak tegenkomt. In 2008 had men uiteindelijk succes. Tijdens de Friendsclubdag in oktober 2008 werd Fred van Geffen aan de fans voorgesteld.
Vanaf die datum bestaat Colonel Hammond’s Four officieel als vijfkoppige band. De naam, Colonel Hammond’s Four, werd niet veranderd.

Vanaf Mei 2011 gaat countryband “Colonel Hammond’s Four” weer terug naar de vertrouwde viermans bezetting. Zo’n twee jaar geleden is Fred van Geffen als extra lead-gitarist aangetrokken door CHF. Fred heeft aangegeven dat het country repertoire van CHF toch niet de muziek is die hij wil blijven spelen. Of in de toekomst nog een extra lead-gitarist zal worden aangetrokken is niet zeker.

 

Voor meer informatie omtrent de Friendsclub kan contact opgenomen worden met Friendsclub Colonel Hammond’s Four, Yvonne Diepens, Telefoonnummer 0570-652794.

 

Email:       info@friendsclubchf.nl

 

Website:   www.friendsclubchf.nl

                www.hammondsfour.nl

 

 Colonel hammond's Four bestaat uit :

 

Hans Bongers:        Zang, bas, akoestische gitaar en geluidsmix.

Na een muziekopleiding in klassieke richting op viool en klassieke gitaar is Hans gevallen voor de lichtere muziek en de basgitaar. Sinds enkele jaren heeft hij ook zijn tweede liefde, de akoestische gitaar, weer ter hand genomen. Hans is één van de oprichters van de amusementsband "Hammond Four" en is de band sindsdien altijd trouw gebleven. Hij is ook al sinds jaar en dag de man die er voor zorgt dat het geluid de perfecte mix heeft voor zowel dansers als luisteraars.

Aad van Stijn:        Zang en slagwerk.

Enkele jaren na Hans is Aad "Hammond Four" komen versterken. Aad is afkomstig uit "the western part of Holland" waar hij zijn carrière begon in de kleinkunst. Hij heeft daar zijn eerste successen beleefd met een cabaretgezelschap. Toen hij naar "the far east of the country" verhuisde was het niet meer te doen om voor die hobby het hele land te doorkruisen. Hij heeft toen zijn drumvaardigheid verder uitgebouwd en heeft er met zijn inbreng mede voor gezorgd dat de ritmesectie van de band op het huidige niveau is gekomen.

Hans Venneman:    Zang, elektrische en akoestische gitaar.

Sinds 1977 is Hans actief in diverse amusementsbands.  Het eerste jaar als bassist / zanger. Later won zijn voorliefde voor de gitaar het en is hij als zanger/gitarist verder gegaan. Hij heeft in de loop der jaren bij verschillende amusementsbands gespeeld en gezongen. Vanaf 1994 vergezelt hij  "Hammond Four".  Hierbij kreeg hij de gelegenheid om zijn voorliefde voor country muziek gestalte te geven.  Dit ging zover dat hij uiteindelijk de overige
bandleden er toe over haalde naast het amusementswerk ook als countryband te gaan optreden. Het is 1997 en het begin van.......

Theo Verhoeven:   Toetsen, accordeon.

Muziek is al vanaf zjin prille jeugd belangrijk in Theo’s leven. Zijn eerste muzikale schreden zette hij op zijn elfde als tamboer bij een Apeldoornse muziekvereniging. Later speelde hij resp. bastrompet, trompet en slagwerk bij twee andere verenigingen. Sinds zijn 13e speelt hij bovendien piano en hij is grotendeels autodidact. Pas na ca. 20 jaar nam hij wat les, vooral omdat hij geen bladmuziek kon lezen. Alles ging gewoon uit het hoofd en dat is eigenlijk nog steeds zo. Door zijn broer, gitarist-zanger, kwam hij zelf ook in het bandcircuit terecht. Na een paar jaar trok hij naast zijn reguliere baan half Europa door met een stevige band die ook voor radio en vooral televisie en discotheken optrad. Nadien heeft hij veel gespeeld in het indo-rock- (o.m. Hot Jumpers) en het countrycircuit, vooral in het westen en zuiden van het land. Daarna heeft hij in een Rotterdamse Joe Cocker tribute band gespeeld. Ook Theo heeft een voorliefde voor country, in allerlei stijlen, maar heeft eigenlijk een veel bredere muzikale smaak, inclusief klassieke muziek. Van jongs af is hij een liefhebber van militaire muziek (taptoes etc.) waarvan hij ook een grote collectie heeft. Begin 2000 is Theo toegetreden tot de band Hammond Four om de plaats van Rien in te nemen. Met veel plezier is hij tot en met 2002 gebleven, waarna Rien weer terug kwam in de band. Eind jaren 90 had Theo met een
vriend de countryband Bulletproof opgericht. Hiervan maakten Fred en Nancy van Geffen ook deel uit. Begin 2014 werd Theo opnieuw door Colonel Hammond’s Four benaderd en zei vrijwel meteen JA. Nu kon hij zijn voorliefde voor country weer oppakken. In de tussentijd heeft Theo voornamelijk als free-lancer gespeeld en ook Theo heeft in die tijd in eigen beheer een CD uitgebracht. Hierop staat echter geen country maar ontspanningsmuziek.
Deze cd is nog steeds te koop.

 

Foto's uit het verleden van CHF

   Colonel Hammond's Four in 1997

    Colonel Hammond’s Four in 2002

   Colonel Hammond's Four in 2004

Colonel Hammond's Four in 2005.

Colonel Hammond's Four met organisatie Friendsclub in december 2005

Colonel Hammond's Four  tijdens CD presentatie " Between The Lines in mei 2006.

Colonel Hammond's Four tijdens de kerst in Rheden december 2006

Colonel Hammond's Four in 2007

Colonel Hammond's Four in 2009

Colonel Hammond's Four in 2012

Colonel Hammond's Four Heden !

 

 

TERUG

Webdesign door André van Overhagen  ©  Friendsclub CHF 2003 - 2017